Általános információk | Curriculum Vitae | Művészi hitvallás | Díjak     | Megrendelés |

Ismeretterjesztő film

A geriátria sorozat második része részletesen foglakozik az időskorúak otthoni ápolásával, gondozásával. Olyan új ápolási filozófiákat, elveket, ápolási fogásokat, segédeszközöket mutatunk be, amelyek nagyságrendekkel megkönnyíthetik a családtagok, az ápolást végzők helyzetét és a beteg visszanyerheti emberi méltóságát, korábbihoz hasonló életminőségét.

Külön részt szánnánk a betegek oktatásának. Bemutatnánk az önellátás különböző lehetőségeit, hogy hogyan, mi módon lehet megtanulni, megtanítani betegnek, hozzátartozónak.

Az alapelv, amelyet filmünk közvetíteni szeretne sokaknak természetes, de sokan talán nem is jutnak el a megfogalmazásig. Ha már kialakult valamely megbetegedés, kiszolgáltatott állapot, akkor a legfontosabb, hogy az idős beteg mielöbb visszanyerje önállóságát, önellátó képességét, aktivitását.

A film az öregedés leggyakoribb egészséggel kapcsolatos problémáinak otthoni ápolásával ismerteti meg a nézőt. Az ápolást, mint tudományt főiskolákon oktatják. A nézők megismerkedhetnek a legmagasabb szintű ápolás elméletével. Néhány megtanulható gyakorlati fogásával. Amit a film bemutat, az mindenki számára elsajátítható. A bemutatott különböző ápolási segédeszközök hazánkban beszerezhetők, vagy bérelhetők. Többségüket a biztosító is támogatja.

A filmben az alábbi ápolási ismereteket külön-külön néhány percben összefoglalva mutatjuk be a nagyközönségnek:

- A beteg környezetének átalakítása. Ha valaki tartósan beteg, az ápolás érdekében a megszokott környezetet gyakran át kell alakítani. Körbejárhatóvá kell tenni az ágyat, a betegnek elérhetővé kell tenni a fontosabb tárgyakat. Ha lábadozik, ha bizonytalan a járása, fel kell szedni a szőnyegeket, a kábeleket, zsinórokat, ha szükséges a küszöböket is.
- Az ágy szerepe.
Tartós fekvésre ítélt betegeknél néha ágyat is kell cserélni. De mit kell tudnia egy korszerű betegágynak? (emelhető, dönthető, könnyen tisztítható, gördíthető stb.)

- Hogyan lehet a fekvő beteg alatt ágyneműt cserélni? Mi célt szolgál a gumilepedő, a harántlepedő, az antidecubitus alátétek?
Hogyan lehet a beteget segítség nélkül, egyedül átfordítani, megemelni?
Hol és hogyan kell megfogni, hogy biztonságosan mozgatható legyen?

- Hogyan működnek a betegemelő berendezések?

- Mit kell tudni a felfekvésről és annak következményeiről? Hogyan előzhető meg a felfekvés, a decubitus? Milyen lehetőségek adottak az otthonában fekvő idős betegnek, hogy megelőzze a felfekvést? ( Az egyszerű szivacs antidecubitus matractól, a 24 órán át computerrel irányított, automata betegmozgató berendezésig.) Mit, mikor és hogyan érdemes ezeket alkalmazni? Hogyan kezelhető a felfekvés következtében kialakult felületi seb, otthoni körülmények között?

- Mit kell tudni az idős betegek mozgatásáról, a mobilizálásról? Melyek a beteg felültetésének szabályai és fogásai? A felállítás, átfordítás fogásai és szabályai. Az ágyból való kiültetés technikája? Beteg- emelő öv használata. A beteg mozgatását segítő szerkezetek, eszközök bemutatása. A betegállító szerkezet használata Járókeretek, botok, tolókocsik használata.

- A beteg testi higiénéjének biztosítása. Hogyan kell ágyban mosdatni? Hogyan lehet a betegágyban hajat mosni? Hogyan lehet a szem és a száj ápolását elvégezni fekvő betegnél? Ha lehetőség van kádban füröszteni, miért fontos a kádülőke használata? A csapvíz nyomásával működű kádlift használata

- A fürdőszobában használható segédeszközök, kapaszkodók szerepe? Mikor fontos a WC magasító használata? Amit a szoba WC-k komfortjáról tudni érdemes?

- Hogyan lehet a lábszárfekélyt otthon gyógyítani? Mit jelent a kompressziós therápia? Hogyan kell kezelni a kompressziós pólyákat?

- Hogyan használjuk az Umane gyógyiszapos kötszert ficam, rándulás, erős izom izületi fájdalmak esetén?

- Betegek és hozzátartozók oktatása.

- Mindennapi életvitelt elősegítő speciális segédeszközök bemutatása.

- Mit kell tudni inkontinencia esetén? Egyszer használatos inkontinencia termékek használatának ismertetése. Csak férfiaknak a vizeletcondom használata Többször használható, mosható inkontinencia termékek, alátétek haszná-lata.

- Általános tudnivalók a vérnyomásmérésről. Elemes vérnyomásmérők használata.

- A vércukorszint otthoni mérésének szabályai

- Az otthoni inhalálás szabályai és berendezései.

- Az étkezést segítő segédeszközök bemutatása. Speciális tányérok, poharak, evőeszközök, egykezes szeletelők, különleges kések, ferde kanalak, csíptethető villák használata, stb.

- Idősek napi gyógytorna gyakorlatai. Ágyhoz kötött beteg tornáztatása

- A rehabilitációt segítő, fejlesztő eszközök bemutatása.

- Logopédia szerepe a rehabilitálásban.

- Amit az otthoni szakápolás szolgáltatásairól ésannak elrendeléséről tudni érdemes.

A filmmel praktikákat, tanácsokat, fogásokat, oktatási módszereket kívánunk átadni azoknak, akik máshonnan nem tudják elérni a számukra létfontosságú információkat. Ma egyre nehezebb helyzetbe kerül az, aki beteg lesz. Még nehezebb helyzetbe jut, aki öreg és beteg. Az egészségügy és a kultúra talán sosem volt olyan távol egymástól, mint ma. Ebből következik, hogy az általános egészségkultúra is válságban van. Csak hogy e témában az élet, az életünk a tét.

Az egészségügy nem a kiválasztottak magánügye. Ma senki sem tudhatja, mikor válik ő maga is paciensé, ápolttá. Mindenki kerülhet kiszolgáltatott helyzetbe, amikor elveszíti személyiségét és csak kezelendő anyagnak érezheti magát. Az egészségügy nincs felkészülve a témához kötődő humánusabb, emberibb szolgáltatásokra. A kórházak ápolási osztályait jobb elkerülni. Az aktív kórházi ágyak csökkentésével arányban nem épültek meg az idős emberek ápolására, gondozását segítő rehabilitációs, ápolási kórházak, ápolási otthonok. Ezért a nézők, fontos ismereteket, kézzelfogható segítséget nyerhetnek filmünkből, amely az ismeretterjesztésen túl szociális, társadalmi feladatot is teljesít.

A geriátriáról szóló sorozat harmadik része az öregedéssel összefüggő leggyakoribb megbetegedéssekkel és azok következményeivel foglakozik, természetesen a teljesség igénye nélkül.

A népesség várható élettartamáról egyre több adat gyűlik össze, amelynek alapján bizonyítható, hogy az életkor előrehaladtával arányosan nő az egymással szövődő idült betegségek aránya is. A fentiek függvényében kérdés, hogy akkor, hogyan nyújtható meg az aktív várható élettartam, - azoknak az éveknek a száma, amelyet az ember aktív és nem fogyatékos állapotában él? Az idős korban átélt betegségekből nem lehet következmények nélkül kigyógyulni. A leggyakoribb következmény a csökkent funkcióképesség, vagyis az idős betegeskedő, kevéssé képes kielégíteni az évtizedek alatt megszokott fizikai és mentális igényeit, szükségleteit. Az idős emberek önálló életvitelét beszűkítő betegségek, amelyek a funkcionális károsodás kialakulását tükrözik, egy vagy több, látszólag enyhe tünettel kezdődnek. Ezt jelentősen felerősíthetik a környezeti ártalmak és életmódbeli tényezők. Amikor az egyes megbetegedések különös súllyal szerepelnek az öregedési folyamatokban, jelentősen meggyorsítják azt. A pathológiás öregedést késleltető, azt megelőzendő tennivalókat, a szükséges életmódbeli változtatásokról szóló ismereteket gyűjtötte össze filmünk, hogy ha még nem késő mindenki ismerje meg és hasznosítsa azokat. Teszi mindezt azért, hogy az öregeknek és családtagjaiknak, az egészségükre figyelő embereknek elegendő információjuk legyenek a folyamatokról, és segítsék, azokat, akik a még meglévő funkciók kihasználásával, képességeik felhasználásával, még sokáig teljes értékű, tartalmas életet élhessenek.

A film részletesen tárgyalja az öregedés okozta fiziológiás elváltozásokat, így a szervrendszeren belül, pl: szív és érrendszer, - gyomor-bélrendszer, emésztő-traktus, vizeletkiválasztó rendszer, csont,- izomrendszer, - idegrendszer, - bonyolult, egymást befolyásoló változásait.

A hazai halálozási statisztikai adatok alapján a legtöbb ember szív- és érrendszeri megbetegedések következtében hal meg. A kiváltó okok közül filmünk a magas vérnyomás, a koszorúér betegségek, és az érbetegségek lehetséges megelőzésének egyszerű lehetőségeit mutatja be.

A rizikófaktorok külön, külön is csökkenthetik életkilátásainkat. Mindenki maga dönti el, hogy mennyire növeli, vagy csökkenti saját esélyeit. Filmünk elsősorban a táplálkozási szokások megváltozatásával foglalkozik. Az úgynevezett tankönyvi adatok alapján, a statisztika tűrésén belül igazoltak a bemutatandó ajánlások.

Az élet sója. A film által hirdetett ajánlás: kevesebb sót az ételbe, több sót az életbe! Csökkentsük sózási szokásainkat. Továbbá ne főzzünk, ne süssünk zsírral! Kerüljük a koleszterinben gazdag ételeket! Együnk, igyunk minél több növényi rostban gazdag táplálékot.

A dohányzás, a dohányfüst passzív belélegzése, a nikotin, a cigaretta elégő papíranyaga, együttesen fejtik ki hatásukat. A szervezetben végbemenő változásokat lemodellezzük, és 3d animációval mutatjuk be.

Gyógyszerek szedése, sokaknak fontosabb, mint a napi étel mennyisége. A baj az, hogy sok betegségre sok gyógyszert szednek. Ezeket senki nem hangolja össze. A nemkívánt együttes gyógyszerhatás hazánkban évente 3000 ember halálát okozzák.

Altatók szedése ugyan csak káros következményekhez vezet. A rendszeres szedők függővé válnak és jelentős mértékben pusztítják az agysejteket. Az altatók egy havi szedés után kitörülhetetlenül beépülnek a szervezetbe. Az életmódbeli változásokkal, rendszeres mozgással, fizikai aktivitással növeljük az erőnlétet. Ennek során a terhelést jobban tűrő szervezetet, sikerélményt, és nem utolsósorban új kapcsolatokat is nyerhetünk.

A légutak megbetegedését, ha lehet, meg kell előzni. A megfázás az idősebbeknél lassabban múlik, és szövődményeket okozhat. Az influenza idős korban veszélyes is lehet. Ha járványos időszak van, ne menjünk tömegbe. Kerüljük el a tömegeket vonzó nyilvános rendezvényeket, egészségügyi intézményeket. A védőoltáson kívül fontos a vitaminok pótlása. A deffenzív, előre látó, megelőző magatartás nem egyenlő a félelemmel, a rettegéssel. A náthaláz szövődményei gyakran teljesen legyengítik még a fiatalt is, hát még az idősebbeket. A leggyakoribb szövődmény a tüdőgyulladás. Bár a tüdőgyulladás gyógyítható, de csak akkor, ha paciens fegyelmezett, és az orvosi utasításokat szigorúan betartja. Nem lehet spórolni a gyógyszeren, nem lehet csak fél tablettát bevenni, mert úgymond olcsóbb lesz, és elég lesz még a következő hétre is.

Az allergiás megbetegedések idős korban gyakran felerősödnek. Részben nehéz elkerülni, de sokat tehetünk ellene. Lehet állati szőr, házi pór, atka, gyógyszer, vegyszer, étel, textil, szobanövény, szappan, mosószer, moso-gatószer stb. Az allergia megjelenése több féle lehet. A fulladásos asztmás rohamok legyengítik a szervezetet, túlzottan igénybe veszik a szívet, a tüdőt, az egész keringési rendszert. A kiütések, bőrön megjelenő elváltozások sem veszélytelenek. A seb bakteriális fertőzések nyitott kapuja. Hiszen a bőrfelület, mint egy védőfal, ha nem zár teljesen, nem is tudja meggátolni a fertőződést. A szervezetbe a kisebesedett, kivakart bőrfelületeken át jut be leggyakrabban a fertőzést.

A tápcsatorna betegségei szorosan összefüggnek az egyén egészségkultúrájával, anyagi lehetőségeivel, környezetével. A fogak általános állapotáról, illetve a foghiányról van szó alapvetően. Mindenkinek meg kéne értenie, hogy a protézis nem luxus, hanem alapvető önvédelmi eszköz. Természetesen nem mások ellen, hanem magunkért. Rágás nélkül nem lehet enni, a rágatlan étel károsítja a nyelőcsövet, a gyomor nyálkahártyáját, gyulladást idézhet elő, károsítja a bélrendszert és a tápanyagok jelentős része nem tud lebomlani, ezáltal felszívódni. Sokan a fogorvosi rendelőtől való félelemből veszítik el életminőségüket. A fogorvos nem csak a fogak állapotát vizsgálja, hanem a, szájüreg ellenőrzését is elvégzi. A halálozási statisztikában előkelő helyen szerepelnek a szájüregi daganatok. Jelentős része gyógyítható lenne, ha időben kiszűrnék őket. A rendszeres évenkénti fogászati ellenőrzés során az esetek 80% felfedezhető lenne.

Táplálkozás. Az idős emberek energia igénye csökken, ezért megváltozik táplálkozási szokásuk. Mivel az élettani elváltozások következtében csökken a máj, a vese, a gyomor, az emésztőrendszer teljesítménye, mérete, hatékonysága. Ennek köszönhetően csökken a felszívódás, a feldolgozás hatékonysága is. Ezért az időskorúaknak fontos, hogy a szervezet gyengébb teljesítőképességét a táplálék megváltoztatásával kompenzálják.

Ezért nem mindegy, hogy mit és hogyan esznek. Miközben növekszik a tiszta fehérje iránt igény, csökken a vas, a B12, a szénhidrátok felszívódása. Mivel szájüregben csökken a nyáltermelés, többet és hosszabb ideig kéne rágni. De evvel párhuzamosan az ajkak is elgyengülnek, hamarabb elfáradnak, így a rágás nehezebben megy, ezáltal a szájüregrosszabb minőségű őrleményt képes előállítani. Az ízek érzékelése is tompul, nehezedik a nyelés is. És mindezen folyamat nagyon fárasztó. Ezen segíthetnek a különböző étvágygerjesztő italok, savanyúk, gyomorkeserűk, enzimkiválasztó gyógyszerek. A kor előrehaladtával egyre nagyobb jelentősége lesz a normális emésztésnek, székelésnek. Csak a megszokottól eltérő lehet gyanús.

A rendszeres székrekedés után bekövetkező hasmenés, intő jel lehet, ugyan úgy, mint a véres széklet. Ezekkel a tünetekkel haladéktalanul szakemberhez kell fordulni. A hasmenés is komoly gondokat okozhat idősebb korban. A rapid folyadékvesztés következtében felborulhat a szervezet só és vízháztartása. Ilyenkor, - főleg nyáron, a normál folyadék mennyiség többszörösét kell a szervezetbe visz-szapótolni. Fontos tudnivaló, hogy csak nagyon kis adagokban. Úgy a táplálkozásnál, mint a folyadékpótlásnál a vezérlő elv: inkább többször, de keveset, hogy a szervezet képes legyen a bevitt anyagokat feldolgozni. A hirtelen fellépő só és vízháztatrási rendellenességek gyakran zavartsággal, pillanatnyi elmezavarral járhatnak. Ha öngyógyszerelés révén nagyobb adag vízhajtót szed valaki, felléphet a fenti állapot.

A vizeletkiválasztó rendszer betegségei kapcsán még az idősebb nőknél is be-szélni kell az intim higiéneia fontosságáról. Hiszen a felszálló fertőzésekből eredő megbetegedések csak lassan gyógyulnak, és tönkre tehetik a beteg kedélyállapotát, kapcsolatait. A megelőzés egyszerű, a bakteriális fertőzés gyógyítása drágább és komplikáltabb.

A rendszeres nőgyógyászati ellenőrzés idős korban is fontos, elsősorban a rák-szűrés, emlőszűrés okán. A nőgyógyászati megbetegedések, emlőrák, méhrák okozta elhalálozások számaránya révén, hazánk első helyen áll a világon.

Idősebb korban komoly jelentőssége van az intim nyílások környékén tapasz-talható elváltozásoknak, kisebesedésnek, kifekélyesedésnek. Alapszabály, ha nem múlik el 2 hét után, akkor szakorvoshoz kell fordulni. A vérzéses tüneteket észlelve, vagy ha a testen a normálistól eltérő elváltozást, nedvedző felszínt fedezünk fel azonnal menjünk orvoshoz.

A filmben jelentős teret kap a mozgásszervi panaszok elemzése. A korral járó izületi és reumatológiai megbetegedések, a csontritkulás következtében kialakuló gerinc-deformáció, a testmagasság csökkenése, a test statikájának megváltozása, a csontvesztések, csonttörések megelőzése számtalan kérdést vethet fel. Az idős korban fellépő mozgásszervi panaszok gyakran neurológiai okokra vezethetők vissza. Mi volt előbb, mit lehetne tenni? Hogyan lehet biztonságot adni? Mit tehet a család? Ezekre a kérdésékre is próbálunk választ keresni.

Az idegrendszeri és pszichiátriai megbetegedések az idős kor egyik gyakori velejárója. Sok oka lehet. Kezdődhet a napi ritmus felborulásával, amikor a lecsökkent alvás- igény következtében éjszaka nem tud a beteg aludni. Az alvászavar következménye, hogy nappal alszik majd.E folyamat egy ördögi kör, amely egymást erősíti. Az öregedéssel járó pszichés elváltozások gyakran depresszióba torkollnak. Ha néhány hét után sem változik a beteg állapota, kezelni kell, mert az öngyilkosságig is eljuthat. Mindenkinek ajánlható a fényterápia. Hatására a szerotonin- az örömhormon stimulálása indul be.

Az érzékszervekben bekövetkezett időskori elváltozások és megbetegedések gyakran tragédiával végződnek. A látáscsökkenés bizonytalanságot, bezártságot, kiszolgáltatottságot eredményez. Egy részük a korral járó természetes elhasználódás következménye. Egy részük olyan betegség, amely elsősorban idős embereken jelentkezik. A szürkehályog és glaukóma népbetegség. Jelentős szerepet játszik a látáscsökkenés terén a cukorbetegség. Aki nem tud olvasni, mert nincs megfelelő szemüvege, nincs elég hosszúkeze, az menthetetlenül befelé fordul.

Halláscsökkenés, a totális elszigetelődés felé vezethet. A beteg nem tud kommunikálni a világgal, kizárja magát a társadalomból, nem veszi észre a körülötte történő változásokat. Megszűnik számára az örömforrás, a TV, a zene, a mozi, a színház, a barátok. A hallók nem is tudják elképzelni mit jelent az effajta száműzetés.

Természetesen a problémák teljes tárháza mellett a teljesség igénye nélkül a leggyakoribb megbetegedéseket kívánjuk feldolgozni és bemutatni azoknak, akiknek fontos, hogy megoldást találjanak saját problémájukra, azoknak, akik segíteni akarnak másokon, azoknak, akik még változtathatnak öregségük minőségén.

A film készítésében neves szakemberek működnek közre.

Dénes Gábor