Általános információk | Curriculum Vitae | Művészi hitvallás | Díjak     | Megrendelés |

Dokumentumfilm

A DEGA FILM STÚDIÓ 19997-től folyamatosan készíti az - AMIT TUDNI ÉRDEMES c. egészségügyi ismeretterjesztő filmsorozatot.

A sorozatból eddig elkészült:
- Amit a csontritkulásról tudni érdemes
- Amit a menopauzáról, klimaxról tudni érdemes
- Amit az impotenciáról tudni érdemes
- Amit az otthoni ápolásról tudni érdemes I-V. c. filmek

A sorozat a népesség széles rétegeit érintő egészségügyi problémákról szeretne az átlag ember számára is érthető felvilágosítást adni, továbbá egy európai mércével is elfogadható egészségkultúrát, az általános műveltséghez tartozó embertani ismereteket, és hosszútávon is hasznosítható preventív szemléletet átnyújtani.

A filmek alkalmasak általános felvilágosításra, középiskolai, szakiskolai oktatásra, kisebb és nagyobb településeken működő gyógyszertárakban orvosi rendelőkben szervezhető betegtájékoztatására, de elsősorban televíziós sugárzásra, és családi, egyéni felhasználásra.

Az alábbiakban részletezésre kerülő témakörrel, sorozat három résszel bővülne. Mind három rész a geriátriával foglalkozik. Három különböző célcsoportnak, három különböző megközelítéssel.

A sorozat folytatásaként az alábbi filmeket készítjük el:

- Amit az öregedés késleltetéséről tudni érdemes
- Amit az idős emberek gondozásáról, ápolásáról tudni érdemes
- Amit az öregedéssel járó elváltozásokról, betegségekről tudni érdemes

Mindenki előtt köztudott, hogy a világon a népesség idősebb hányada a XX. Század folyamán jelentősen megnőtt. 1900 és 1990 között a 65 énen felüliek aránya megháromszorozódott. A jelenlegi és a jövőbeli népességjellemzők valamint a megbetegedési, halálozási és fogyatékos-sági adatok, ma már elegendő ismeretet nyújtanak ahhoz hogy megértsük az időskorúak a társadalomra gyakorolt rendkívüli befolyását. Magyarországon jelenleg a 65 éven felüliek aránya 17-23% között mozog. Számítások szerint 2040-re minden 10. állampolgár, 65 éven felüli lesz. De figyelembe kell venni azt a tényt is, hogy maga az idős népesség is korosodik, lévén, hogy az átlag életkor kitolódik. Döbbenetes változás a nemek közötti arány eltolódása is. A 85 évesek csoportjában 100 nőre ma már csupán 39 férfi jut.

Az aktív, fiatalabb nemzedék társadalmi szinten még nem érzi át a jelenleg tapasztalható trendek radikális átalakulását. A gazdasági és poilitikai változások, olyan értékrendi válságot idéztek elő, amelyek hatására ma az emberi értékek, az élet, az egészség értéke egyre kevesebbet ér. Ez a folyamat nyilvánvalóan nem tartható fent hosszútávon. Mivel az időskorúak aránya folyamatosan növekszik, egyre nagyobb szükség lesz olyan fiatalokra, akik értik, és segítik az áthajlás korán túli idős embereket.

Ma még inkább az ellenkezője tapasztalható. A hamburgeres nylonkultúra, és a nagyüzemileg előállított audiovizuális erőszak, a hétköznapivá lett agresszivitás, oly módon deformál, hogy elfelejtkezünk a legalapvetőbb emberi és társadalmi kötelezettségekről is. Miközben a világról kapott információk megszázszorozódtak, a kommunikációs technikák elképzelhetetlen gyorsasággal fejlődnek, egyre kevesebbet tudunk szüleink, nagyszüleink, az idős emberek problémáiról, fizikai és mentális gondozásukról. Pedig egy ország milyenségét a gyerekekkel és az öregekkel való törődés minősége határozza meg.

Mindenki számára fontos kérdés, hogy az egyes ember számára hogyan nyújtható meg az aktív élet? Azok az évek, a melyek teljes értékű, önálló életvitelt tesznek lehetővé, nem szorulva mások segítségére. Az aktív élethez elengedhetetlen a motiváció, amely természetesen függ a környezettől, a körülményektől, a családi viszonyoktól, az élettel való megelégedettségtől, a munkavállalástól, az egészségi állapottól, az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférhetőségtől és igénybevételtől.

A társadalom legsebezhetőbb és legszegényebb rétegét, az egyedül élő időskorúak alkotják. Az egyedüllét megnehezíti az öregedés belső, lelki megélését és a nehézségek még nehezebb teherként zúdulnak, mert nem figyel, nem segít senki. Az egyedül élés és az elszegényedés gyakran együttesen jelentkeznek, amelyet a krónikus egészségügyi problémák tovább nehezítenek.

Az öregek ápolásáról, gondozásáról sokan csak annyit tudnak, hogy sok gonddal jár, hogy olyanok, mint a gyerekek, hogy csak a betegségükkel vannak elfoglalva, hogy sok a bajuk. De hogy a bajok hogyan függnek össze, és mi szükségeltetik ahhoz, hogyan egy idős ember megtarthassa az átlagember számára adatott életminőséget, azt már kevesen tudják.

A filmben a geriátria alapjait, tudományos eredményeit ismerheti meg a néző. A geriátria, mint tudomány, nemcsak egészségügyi, hanem szociális, társadalmi szempontból is fontos.

A film az összefüggések, az okok és okozatok egymásra hatásának folyamatát mutatja be. Ha nem figyelünk egymásra, akkor egy, egy kevésbé látványos folyamat elhanyagolása, akár súlyos következményekkel is végződhet. Példaként az alábbi folyamatot mutatjuk be. Az étvágytalanságtól testsúlycsökkenés jön létre, amely folyadék és sóháztartási zavarokat idéz elő. De megváltozik a szervezet hő-háztartása is. Az erőtlenségtől a járás, a mozgás bizonytalan lesz, koordinációs zavarok lépnek fel. Szaporodnak az elesések... Előbb, utóbb bekövetkezik az első csonttörés. A fájdalmak újabb folyamatokat indítanak. Alvászavarok, zavartság jelei mutatkoznak. Kialakulhatnak az első felfekvések, amelyek mélyülhetnek, súlyosabbakká válhatnak. Sokszor egymásból következően kialakulhat az inkontinencia, és a folyamat menthetetlenül tönkreteszi egy idős ember életét.

Mindenkiben felmerül a kérdés, hogy hogyan lehet megőrizni a fiatalos életszemléletet, mentálisan, szellemileg hogyan lehet frissen tartani a testet, a lelket. - Megőrizni a kíváncsiságot, az érdeklődést, megőrizni az élet fontos alapélményeit, a társadalmi elfogadottságot, a társas-kapcsolatokat, a szexuális vágyat, a járás képességét, a segítségre nem szoruló önálló életvezetést.

Sokféle öregedést ismerünk, ilyen a fizikai öregedés, a szellemi öregedés, a társadalmi öregedés, a családban elfoglalt státus változásai, mind-mind más problémát vethet fel.

A mai magyar társadalom még nincs felkészülve, hogy a nagyszülők, a szülők, az áthajlás folyamatában járók gondjait tolerálja, vagy társadalmi programként szervezetten, vagy civilszerveződések által tömegesen segítse.

A film három részben foglalja össze, hogy mit érdemes tudnunk az eljövendő korról, függetlenül hogy ki hol, hogyan él.

A film fontosabb fejezetei:

általános tudnivalók
- Az áthajlás korát megelőző számvetés. Mit kell tenni, hogy személyre szabottan megtervezhessük öregedésünket, a folyamatot, hogy nem változtassunk semmin, ami megszokott, de alkalmazkodjuk a megváltozott képességeinkhez.

- A szellemi, mentális frissesség megtartásának receptje

- Társadalmi aktivitás

- Társas kapcsolatok felújitása, vagy újak kialakítása

- Táplálkozási alapismeretek. Napi 4 étkezés, diéta, az emésztőrendszer öregedésnek kompenzálása.

- A szervezet vízháztartásának karbantartása. Hány pohár folyadékot kell innia egy 65 éves embernek? Miért kell több folyadékot adni a szervezetnek? Tompul e, a szomjúság reflexe?

- Rendszeres fizikai aktivitás. Gyaloglás, úszás, kirándulás, napi rendszerességgel végzett torna célja, várható eredményei.

- Időskori szexualitás. Az élet teljességére törekvő párok, örömszerzés kortalan lehetőségei.

- A káros szenvedélyek kezelése (altató, alkohol, kávé, nikotin)

- Öngyógyszerezés káros következményei

- A hobbyk szerepe, jelentőssége utazás, fotózás, kertészkedés, festés, mind az, ami kimaradt a dolgos hétköznapok közben...

- A szellemi frissesség megtartásához ajánlott módszerek. Az időskori tanulás, öregek egyeteme.

A film első részében a természetes öregedéssel járó elváltozásokról, azokból kialakuló betegségekről és azok együttes következményeinek összefüggéseiről ad ismereteket. Gyakran a folyamat sorscsapásként érheti az idősödő embert és környezetét. Hogy a drámai hatásokat csökkenteni lehessen, ismerni kell a fiziológiás okokat.

- a táplálkozási problémák okai
- fogak állapota
- sorvadó fogíny
- csökkenő nyáltermelés
- folyadékháztartás
- a tápcsatorna működési zavarai
- az öregedő máj
- veseelváltozások
- záróizmok lazulása
- inkontinencia

Mozgásszervi panaszok
- csontritkulás, csigolyák töredezése
- reuma
- izületi panaszok, erőtlenség
- Izmok sorvadása
- lábbetegségek, járás zavarok, elesések, csonttörések

- mentális zavarok
- alvás zavar
- depresszió
- szorongás
- hipohondria
- impotencia
- cukorbetegség
- az érzékszervekben bekövetkező változások látási zavarok
- hallási zavarok, amelyek a társadalomtól való elszigetelődést eredményezi
- gyógyszerszedési szokások

Bár az idősödés folyamata természetes, mégis ma még a társadalom keveset tudunk az idős, öregedő emberek problémájáról és gondozásáról. Azt, amit az öregedés késleltetéséről tudni érdemes c. film elsősorban az áthajlás korában lévőknek szól, akik még tudnak változtatni, akik még megfogadhatják a szakemberek tanácsait, akiknek még lehetőségük van minőségi életet élni, szervezni, kialakítani. A megelőzéshez, a tudatos felkészüléshez adunk praktikus tanácsokat, fogásokat, elveket.

Amennyiben lehetőséget kapunk, úgy filmünkben bemutatjuk a világhírű Eschell módszert, a melyet számos országban alkalmaznak, tanítanak, és kiterjedt hálózatokat működtetnek. Az idősgondozásra szakosodott szociális munkások, gondozók, pszichológusok, testnevelők, űvelődés szervezők, gyógytornászok, kulturális program és utazásszervezők, gyógylovagoltatók, mind-mind egy rendszeren belül azon dolgoznak ak, hogy az élet utolsó harmadában élőknek boldog, kiegyensúlyozott, békés, tartalmas öregségük legyen.

A filmben ajánlások, jó tanácsok, megválaszolandó kérdések sorolnak, abban a reményben, hogy közérthető és hasznos ismereteket közvetítünk filmünkkel.

Dénes Gábor