Általános információk | Curriculum Vitae | Művészi hitvallás | Díjak     | Megrendelés |

1867-től 2007-ig

13 részes filmsorozat
(13 x 45 perc)

A 13 részes TV filmsorozat elsősorban a magyar műszaki értelmiségnek, az alkotó mérnöknek szeretne maradandó emléket állítani. Olyan sorozatot készítünk, amely valós és kézzelfogható egyetemes értékeket közvetít, a ma divatos virtuális és szimbolikus értékek helyet.

Egy olyan magyar történelmet mutatunk be, amely igazi sikertörténet. Siker, nem csak egy szűk csoport számára, nem csak egy szakmának, de egy nemzet számára is. Olyan ipartörténetet mutatunk be, amelyben alkotók és alkotások százai valóban megváltoztatták a világot. Mert megváltoztatták, továbbfejlesztették azt a tudást, amint elődeiktől örököltek.

A sorozat célja, hogy bemutassa, mi minden történt hazánkban az elmúlt 150 évben, az ipari és műszaki kultúra területén. Melyek voltak azok a gyárak, mérnökök, termékek, amelyek korukat megelőzve a világszínvonalat képviselték.

A sorozatban természetesen, nem csak a műszaki tudományokról lesz szó, hanem gazdaságtörténetről, kultúráról, oktatásról, morálról, filozófiáról, amelyek együttesen hatottak a magyar és a világ műszaki és technikai fejlődésére, az emberi civilizáció fejlődésére.

A sorozatban Ganz Ábrahámtól, Goldberger Ignácon át, Kandó Kálmánig, Bánki Donáttól, Kármán Tódorig, Bláthy Ottótól, Heller-Forgóig, ismert és kevésbé ismert neveket és alkotásokat mutatunk be. Olyanokat, akik munkásságuk révén, korszakos változást generáltak. Az alkotók és a vállalatok együttesen.

A magyar ipartörténet sorozat részben kronológiát, időrendet követ, részben a különböző iparágak között próbálja felfedezni azokat az összefüggéseket, amelyek egy-egy korszakot jellemezetek. Továbbá, rendhagyó módon a sorozatba beépítjük hogy az oktatás, a képzéssel kapcsolatos ismereteket is. Ma már szinte elképzelhetetlen, ahogyan az elméleti és a gyakorlati tudás, szervesen beilleszkedet egy-egy szakterület, egy-egy nagyvállalat fejlődésébe. Az elméleti tudást a gyakorlatban is felhasználhatóvá tették azok a feltalálók, alkotó mérnökök, akik egy-egy találmány megalkotása mellett, kimagasló tudományos eredményeket is elértek, egészen a Nobel díjig.

Pl: Tungsram, ahol olyan zseniális mérnökök dolgoztak egymás mellett, mint Bay Zoltán, Bródy Imre, Aschner Lipót, Selényi Pál, akik nem csak önmagukat, de a Tungsram tekintélyét is világszínvonalra emelték.

A filmsorozat abban különbözik az eddig megismert ismeretterjesztő sorozatoktól, hogy esetünkben kizárólag a magyar iparral, a magyar ipar teljesítményével foglalkozunk. Ezt helyettünk senki nem fogja elkészíteni. Az angol sorozatokból már ismerjük a világ fejlődését. Itt az ideje, hogy a világ is megismerje azt, amit e hosszú-himnuszú kicsi országtól az elmúlt 150 év folyamán kapott. A filmsorozat bepillantást enged a gépipar, a vegyipar, a könnyűipar, a járműipar, az acélipar, híradástechnika, mezőgazdasági-gépgyártás, a textilipar, a közlekedés fejlődésébe, történetébe.

Ma talán egy név, egy gyár, egy termék története nem sokat mond a mai fiatalnak. Pedig, ha tudná, hogy kik voltak szakmai elődei, és mi mindent valósítottak meg, akkor lehet, hogy többet érne önmaga számára is a megszerzett tudása, Ma is kellenek a példaképek, a minták, azok, akikhez mérni, hasonlítani érdemes önmagunkat.

Olyan sorozatot szeretnénk készíteni, amely erősítheti a nemzeti öntudatot, segíthet helyre tenni a magyar műszaki és technikai fejlődés társadalmi megbecsülését.

Operatőr:
Szilágyi Virgil

Zene:
Vukán György

Gyártásvezető:
Kecse Ibolya

Tudományos szakértő:
Dr. Nagy Ferenc
Dr. Gazda István
És még sokan mások

Író, rendező: Dénes Gábor