Általános információk | Curriculum Vitae | Művészi hitvallás | Díjak     | Megrendelés |

A hétköznapok ökológiája - Ismeretterjesztő film

Talán sokaknak meglepő a cím, de szeretnénk, ha minél többen felkapnák fejüket, és kíváncsiak lennének, mi is van e talányos cím mögött.

Filmünk talán más, mint az eddigi nagy látványos környezetvédelemmel kapcsolatos sorozatok, ahol egzotikus tájakra viszik el a nézőt, ahol szinte csak kivételes szépségek, természeti kuriózumok, vagy extrém pusztítások láthatók. Filmünkkel másképpen közelítjük meg a természet vizualizálható közegét.

A film a természet kamaraszínpadán játszódik. Kicsiny területen mutatja be az élet, a létezés feltételeit, az ökológiai egyensúly jelentőségét, azt az optimális és a természet törvényei szerint működő környezetet, amely kölcsönhatásokon, egymásra épülő folyamatok által képes csak optimálisan működni.

Filmünkkel e rendszert, rendhagyó módon, a láthatatlant próbáljuk láthatóvá tenni. Az átlag ember számára láthatatlan élővilágot, amely közvetlen környezetünkként körülvesz, amely meghatározza egészségünket, életminőségünket, az életünket.

A talajban élő mikroorganizmusokat, szaprofitákat, lebontó és építo organizációkat, hangyákat, rovarokat, gilisztákat választottuk filmünk főszereplőivé. Közreműködésükkel megismerkedhetünk egy olyan világgal, a mely csak a film segítségével válhat mindenki számára szemmel látható valósággá. Ismeretük nélkül nehezebben érthetjük meg a környezetvédelem legfontosabb fogalmait, elveit, szándékait.

Az emberiség jelentős részének talán természetes, talán magától érthető, hogy az elvetett mag kikel, hogy a földből vizet lehet fakasztani, hogy a gabonából kenyér lesz, hogy az állatok legelnek, a növényben lévő energiából állati fehérje lesz, az ember számára élelmiszer, tápanyag. A folyamat látszólag megy magától. A természet rendje, - mondják sokan, de vajon megérzik e, mikor a rend felborul, mert az ember tudatosan, vagy tudatlanul felborítja.

A film első fejezetében bemutatja a természet önszabályzó, "demokratikus" működését, az élni, és élni hagyni elven alapuló komplex ősi rendszert. Az egymásra épülő fejlődést, hogy hogyan lesz a homokból erdő, hogyan és mitől muködik a természet bölcsessége, a születés, az elmúlás körforgása, a programozott sejthalál, a fény, a hőmérséklet, a vízháztartás, a talaj kapcsolata, a mikroorganizmusokkal, szaprofitákkal létet, a megújulást meghatározó szereplőkkel.

Bemutatjuk a természetben azonos területen élő állatok és növények szimbiózisát és annak törvényszeruségeit. Az azonos területen élő növények virágzásának, virág nyílásának időeltolódásait, az azonos területen élő állatok vadászterületének különbözőségeit. /Hogy míg az egyik a fán, addig a másik faj a talajon szerzi meg táplálékát./ - vagyis mind azt, amitől a nagy rendszer működik, azt az "N" dimenziójú hyperteret, /az úgynevezett Nisch teret/ amely az adott terület eltartó képességének határairól ad információkat.

De mi történik, ha e folyamatba beavatkozik az ember? Mi történik, ha tudatosan, vagy tudatlanul beavatkozik a természet önszabályzó működésébe. Mi történik, ha kemikáliákkal, vagy szilárd szennyező anyagokkal, vagy a természetben lebonthatatlan műanyagokkal, nyomot hagyunk magunk után? Mi történik, amikor a háztartásban található szintetikus vegyszerekkel, gumiabroncsokkal, vízben oldódó mérgező savakkal, festékekkel, tisztító szerekkel, olajokkal, nehézfémekkel, szennyezzük környezetünket. Tudjuk-e, hogy hogyan reagál rá környezetünk élővilága? Mi történik a láthatatlan mikroorganizmusokkal, a szaprofitákkal, a tápanyagot adó szerves rendszerekkel? Mi történik földünkkel? Mi történik az életünkkel, a gyermekeink, az unokáink életkilátásaival, a rossz hatások "elvetésekor"?

A film láthatóvá teszi a szemmel láthatatlan folyamatokat, az okok és okozatok összefüggéseit, időben összesuríti a drámai folyamatokat, és remélhetőleg felrázza a közönyöseket, a tudatlanokat. A film felvállaltan emocionálisan és látványilag döbbenetet szeretne okozni a nézőnek, hogy beégjen egy kép, egy, egy folyamat, hogy ne felejtse el, adott esetben saját, egyéni felelőségét.

Az átlag emberek ma, a természettől elszakított városi emberek, talán elfelejtették, azt az ősidőktől ismert gyakorlatot, hogy a környezet minden nemű, és mértékű befolyásolása, szennyezése mind, mind visszahat az emberre. Lehet, hogy nem pont a szennyezést elkövetőre, de a közvetve, hosszú távon, rá is hatni fog.

Mindenki ismeri az olyan vélekedést, hogy - Nem az én földem, nem az én vizem, - vagy más: - Olyan kicsi mennyiség, amit kiöntök, nem árthatok vele senkinek? - Pedig ha tudnák, hogy mennyire árt? Ha tudnák, hogy sokszor jóvátehetetlen károkat idéznek elő.

A film drámai módon, közeliben, macróban mutatja be a fenti okokból eredő pusztítást, a különbözö anyagok által előidézett pusztulás folyamatait, stációit. Felvállaltan drámai módon szeretné felrázni, megrázni nézőt, hogy megértse az összefüggéseket, és ne felejtse el, amit látott.

Filmünkkel a nagyközönséget szeretnénk szolgálni, az átlagemberek szemléletén szeretnék változtatni, hosszútávon való gondolkodásra késztetni, hogy az okok, és okozatok összefüggéseit megismerve változtatni akarjanak saját környezetükben.

Hazánk ivóvizeinek jelentős része folyamatosan szennyeződik, a földterületek jelentős része megmunkálatlan, elhanyagolt, ápolatlan. A közterületek jelentős része naponta szennyeződik. Sok helyen a felelőtlen erdőgazdálkodás következtében folyamatosan csökkenek az oxigéntermelést adó zöld felületek. Mindezek szinte beláthatatlan következményeit csak sejtjük. Naponta tapasztaljuk, hogy vannak jól lokalizálható területek, ahol a daganatos megbetegedések aránya jóval nagyobb az átlagosnál, hogy bizonyos betegségek aránya feltűnően kiugró. De mi történik? Kinek a dolga elemezni és változtatni? A környezet védelme párt és rendszer semleges, mint ahogyan a betegség is az. Változtatni, csak közös elhatározással lehet. A társadalom ma egyre érzékenyebben reagál a komolyabb, hírértékkel bíró szennyezésekre. De a közvetlen környezetében szennyezőkre is figyel? De talán a legfontosabb, hogy az átlag ember is érezzen felelősséget, mert tudnia kell, hogy tettének következményei előbb, utóbb várhatók.

A film, az alkotók szándékai szerint szemléletet ad, amely által a néző megérti és másokkal is megértetheti a környezet gazdálkodás, a környezetkultúra fogalmának gyakorlati jelentősségét, prioritását a rövidtávú gazdasági előnyökkel szemben.

A film a feladatnak megfelelően két féle felvételi technikát alkalmaz. Részben 35mm filmen különleges kockázásos felvételekkel sűríti össze az időt, részben elektronikán, speciális optikai és filmtechnikai eszközökkel, a láthatatlan mikró világ változásait teszi mindenki számára hitelesen követhetővé. A helyszínek is változatosak. Részben műteremben, részben laboratóriumi körülmények között, részben különböző külso helyszíneken forgatunk.

A film szakértői gárdájának összeállításakor maximálisan törekedtünk az interdiszciplináris tudás és gondolkodásmód erősítésére. A biológustól a filozófusig, az orvostól a vegyészig sokan vállalták , hogy segítik a film elkészülését.

A film tervezett hossza 30 perc. Elkészítéséhez szükséges forgatási napok száma kb. 20, Technikai igények: Arriflex 35 + kockázómotor, 90, 40 macrocilár, fénymikroszkóp, Schuller műterem. Bhüne, Krhan, Beta SP- D35 kamera + telekonverter.

Dénes Gábor