Általános információk | Curriculum Vitae | Művészi hitvallás | Díjak     | Megrendelés |

Ismeretterjesztő film

Magyarországon évente több mint 70.000 művi vetélést, abortuszt végeznek. A terhességek megszakítását elsősorban a 15 és 25 év közötti nők kérik, akik különböző okoknál fogva nem vállalják a gyermekük világrahozatalát Szociológusok, orvosok, pedagógusok előtt, ma már egyértelmű, hogy ez a drámai tendencia nem csak gazdasági, szociális okokra vezethető vissza, hanem elsősor-ban a szexuális felvilágosítás hiányában kereshető, miközben a szexuális szabadsággal, terjedésével egyre korábban és egyre többen élnek aktív nemi életet.

Az iskolai oktatásban e témáról ma nincsen olyan ismereterjesztő film, amely a fiatalok nyelvén hitelesen informálna, tanítana.

Sajnos a téma mind a mai napig úgy a szülők, mint a pedagógusok körében tabunak számít. Ezt a hiányt szeretnénk pótolni filmünkkel, amelyet iskolák, egyetemek, videókölcsönzők, könyvtárak, könyvesboltok és főleg az elektronikus médiák által juthatna el a fiatalokhoz.

A fogamzásgátlás ma elsősorban üzlet. Üzlet a gyógyszert gyártóknak, a forgalmazóknak, az orvosoknak. Aki megfizeti, az többnyire Információ hiányában jelentős hátrányba kerülhet. Hiszen nem tud választani, mert nem ismeri a lehetőségeket, a számára optimális megoldásokat.


1. Képsor
Zenére:
A film elejefőcíme:

Lassú felblende után a képen, sűrű buborékoktól bugyborékoló víz alatti világba sűllyed a kamera. Nem lehet pontosan kivenni, hogy mit ábrázol. Erre a háttérre alulról lefelé beúszik a film főcíme:

Amit a fogamzásgátlásról tudni érdemes.

A felirat kitűnés után, a kamerától távolodni kezd a bugyogó víz. Hirtelen világos lesz, hogy a látott kép nem más, mint egy pohár szódavíz, amit egy lengére vetkőzött fiú visz az ágyban fekvő félmeztelen lánynak.

Lassan felgyorsulnak a képek, és a megszokott burleszk stílusban kezdődik a játék a szódavízzel.

A lány kételkedve nézi a fiút, aki határozottan bólogat, hogy ez biztos. A lány kacéran mosolyog, és beleegyezően bólint. Becsukja a szemét, és egy slukkra megissza a pohár szódavizet.

- A fogamzásgátlásnak többféle megoldása ismert. De ezek egy részének hatásmechanizmusa ma még bizonytalan. Előtte? Utána? Helyette?

A film elsősorban azokhoz a fiatalokhoz szól, akik érettnek érzik magukat, a testi szerelemhez, és jószerével a barátoktól informálódnak a fogamzásgátlás lehetőségeiről. Felmérések és az abortuszok számát véve alapul, a fiatalok nagyon keveset tudnak a védekezés technikáiról, eszközeiről, a gyógyszeres, különösen a hormonális készítmények használatáról. Ebből következik, hogy ma még mindig az euró-pai ranglista élvonalához tartozunk a művi terhesség-megszakítások nagyságrendje alapján. Miközben a TV ben főműsor időben aktív szerelmi életet élnek, addig a társadalom jelentős része titokként kezeli a szexualitást, tabunak a védekezés megoldásait. A fiatalok nem adják ki otthon, bizonytalaságukat, mert félnek a szülői haragtól, retorziótól. Az iskolában nincs kihez fordulni. mert a tanárok sem jobbak. Maradnak a kortársak a barátok, barátnők, a témában tapasztaltabbak. Ezért úgy érezzük, filmünk segítségével fontos lenne a témához tartozó legkorszerűbb tudást átadni.

Bemutatnánk a néphit által még ma is preferált butaságokat, mint a film elején látott szódavíz terápiát, vagy a szeretkezés előtti légzéstechnikai variációkat, szeretkezés utáni székről leugrálás, szökdécselés, melegvizes fürdő, stb. Olyan ötleteket mutatunk be, amelyek, mint olvasói kérdések már megjelentek a különböző ifjúsági lapok felvilágosító rovataiban. Pl: - Igaz e, hogy a kalmopyrin megvéd a terhesség-től? Hogyan kell használni, hogy hatásos legyen? A film második fejezetében változik a hangnem, a stílus. Olyan képsorokat mutatunk be, amelyek ismeretlenek az átlag ember számára.

A bevezető képsorok vidámsága után komolyabb fogalmakat ismerhet meg a néző. Bemutatjuk a fogamzás biológiáját, mechanizmusát, szemmel láthatatlan fejezeteit. Mi történik a fogamzás pillanatában, az emberi szervezetben? (Mikroszkopikus felvételek a Káli Intézetben, in vitro megtermékenyítés után.) A képsorokat kockázva vennénk fel, azaz néhány másodpercbe sűrítve 72 óra történetét Majd 3 D. animáció segítségével bemutatjuk, mi változik a nő szervezetében, testében a fogamzás pillanatától? Mik a terhesség első jelei?

A filmben bemutatjuk, hogyan változik, alakul a magzat három hónapos fejlődés során. Már a laikus is felismerheti a végtagokat, a fejet, a kialakuló kis embert.
Az emocionális képsorok változnak. A magzat képe áttűnik egy kórházi műtő képébe.

A jelenet drámai erővel hat. Terhesség megszakítás előkészítése. Rutin eljárás. Ridegen csattanó vezényszavak, keményen csattanó fémműszereket készítenek elő egy abortusz elvégzéséhez. Az orvos arc közeliben, ahogy elkezdi a beavatkozást. Műszerek közeli képe, beavatkozás előtt és a beavatkozás után. Hangok, mozdulatok, részletképek a beavatkozásról. A képsorokkal az átélhető élményt szeretnénk érzékeltetni. Azt a drámát, amely nem törvényszerű, amely elkerülhető, ha időben megismerik a valóban hatásos védekezés lehetőségeit.

A fogamzásgátlás története szinte egy idős az emberiség történetével. A varázslók, a javas asszonyok ismerték a titkot. Tudták melyik növény, melyik virágból készítet főzet, gátolja a fogamzást. A kondom ősi változatai a különböző állati eredetű hólyagok, bőrök, léghólyagok voltak, de ismertek voltak a titkos főzetekbe mártott gyapotlabdacsok, szivacsok, amelyeket a méhszájhoz helyeztek fel. A kereszténység terjedésével és az erkölcsök szigorodásával megjelentek a különböző fazonú és díszítésű erényövek, amelyek kétségtelenül megnehezítették az örömszerzés pillanatait .A múltat idézve néhány képsor erejéig bemutatunk egy-egy nem túl kellemes technikái megoldást pl. erdőben, éjjel a füstölgő edények, lombikokban gyümölcshéjakat, fakérgeket főznek. A megesett lánynak fürdőt készítenek, egy hatalmas dézsába ültetik és ráöntik a gőzölgő folyadékot.

Talán kevesen tudják, hogy a fogamzásgátlás új korszaka az 1930-as években éppen Budapestről indult. Richter Gedeon volt az első, aki felfedezte, hogy a vem-hes kancák vizeletéből fogamzásgátló hormonkészítményt lehet előállítani. A mai korszerű harmadik generációs fogamzásgátlók alapanyagát már az indiánok is használták. Sőt Dél- Amerikában a trópusi dzsungelben ma is használják. Hogy a korabeli fogamzásgátlás milyen hatékonyvolt az nem tudhatjuk, de az biztos, hogy alapvetően ma is azokat a nővényi alapanyagokat használják fel a gyógyszergyárak, amelyeket elődeink is használtak.

Hegytetőn áll a varázsló sátra. A kamera lassan befahrol a sátorba, ahol a varázsló az összegyűjtött növényeket, gyökereket pucolja és szortírozza. Főzés közben. Kevergeti, és hozzá imát mormol. A főzés képe áttűnik egy modern gyógyszergyári belsőbe, ahol az ősi anyagok titkát már modern tablettába csomagolják.

Felmerül a kérdés: - Létezik-e olyan tabletta, amely mindeniek egyformán hatásos, egyformán hat, azonosak a mellékhatások tünetei? A film bemutatja mit jelent a "hormonális típus" fogalma a gyakorlatban. A női nemet hormonális jellemzők alapján több típusra osztják. Az orvos feladata annak megállapítása, hogy paciense melyik csoportba tartozik. Csak ennek ismeretében ajánlhat hormonális fogamzásgátlót. Kevesen tudják, hogy a hormonháztartásnak és a gyógyszerben lévő hatóanyagoknak összhangban kell lennie. A piacon jelenlévő fogamzásgátlók nagymértékben különböznek egymástól. Elvileg ugyan azt a célt szolgálják, de gyakorlatilag mindenkire másként hatnak. Ezért nem tanácsos a szomszéd, vagy a barátnő által szedett tabletta szedése orvosi vizsgálat nélkül. A film három portrét mutat be, melyek három különböző hormonháztartást szimbolizálnak. Az orvos különböző vizsgálatok során állapítja meg, hogy paciense melyik típushoz tartozik és kizárhatók-e a rizikófaktorok.

Fogamzásgátlás és rizikófaktorok fejezetben azt mutatjuk be milyen veszélyeknek, teszik ki magukat azok, akik anitbébi tablettát szednek, és mellette dohányoznak, isznak, drogoznak, vagy más gyógyszereket szednek folyamatos terápiaként.

A film azoknak, akik nem szedhetnek hormonális készítményeket, bemutatja a fogamzásgátlás korszerű mechanikus eszközeit, azok használatát. Ilyen a pesszárium, a különböző formájú spirálok, a zselés golyók, a női condom, a menstruációs naptár, stb. de ide tartoznak még a különböző "eseménytabletták" is.

Mikroszkopikus felvételek segítségével láthatóvá tesszük, hogy a különböző eszközök, anyagok hogyan akadályozzák meg a spermiumok célba jutását.

A filmben jelentős szerepet kapnak a férfiak által használható fogamzásgátlás technikái. A színes, és különböző mintázatú óvszerekről, condomokról igazán keve-set tudnak használói. Miben különbözik egyik a másiktól? A filmben bemutatjuk a modern condom minőségi kritériumait. De a fejlődés új lehetőségeket kínál. Bemu-tatjuk a férfiaknak készült hormontablettákat, fogamzásgátló injekciókat.

Egy speciális animáció segítségével mutatjuk be, hogy mit kell tudni a tabletták időhöz kötődéséről. Hány órán át adhatnak védettséget? Mi van, ha elfelejtik bevenni?

Animáció
Egy óra és egy tabletta képét látjuk. Az óra 36 órát forog, miközben a tabletta egyre kisebb és kisebb lesz, majd a 36. óránál eltűnik.

Animáció
Az óra 72 órát pördül.
Az óra áttűnik egy nagy kérdőjelbe. A kérdőjelből a pont átalakul egy tablettává, mely lassan kitölti a képernyőt, majd lassan kisebb és kisebb lesz és át-alakul egy felkiáltójel pontjává.

A film nem csak alternatívákat mutat be de azokat az intézményeket is, ahol tanácsot adnak, segítenek az érdeklődőknek,hosszútávra szóló ismereteket is kínál. Szabad e folyamatosan hormonkészítményt szedni? Mit változtat meg az egészséges fiatal szervezeten belül. Felkészülhet e egy fiatal nő a menopausa időszakára, a csontritkulásra, a korai öregedésre? Talán nem időszerű még, de legalább tudnia kell, a legfontosabb ismérveket. Tudnia kell, hogy ha károsítja szervezetét, annak következményei lesznek a későbbiek folyamán.

Ki az akinek tilos hormonkészítményt szednie? Milyen mellékhatásokra kell figyelni?

A film sok helyszínen, sok szereplővel és expresszív képekkel dolgozik. Tempós jelenetekkel, hangulatváltásokkal nem engedi el a néző figyelmét Meglepetések is lesznek, elsősorban a szülőknek, a pedagógusoknak. A film fontosságán kívül ak-tualitását az adja, hogy elképzelések szerint a 14-18-ig terjedő korosztály térítésmentesen vehetne fogamzásgátló tablettát, abban a reményben, hogy ilyen módon csökkenthető az abortuszok száma.

Dénes Gábor