Általános információk | Curriculum Vitae | Művészi hitvallás | Díjak     | Megrendelés |

Portrévázlatok Vígh Tamás szobrászművészről

A film egy rendhagyó művész, rendhagyó alkotásának folyamatát követi végig. Vígh Tamás szobrászművész, 1967-ben tervezte meg a világhírű vízmérnök Vásárhelyi Pál és a Tisza szabályozásának emlékművét. Akkor, bár szakmailag nagy sikert aratott, nem az ő alkotása valósult meg. A művet 37 évvel később felfedezte fel újra két civil, akik véletlenül éppen vízmérnökök. Kezdeményezésükre elindult egy szokatlan folyamat. Azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy megvalósítják az emlékművet, amely mint a magyar mérnökök szentélye, Tiszalökön lenne felállítva, hogy a hazának és a világnak hirdethesse az műszaki kultúrát és szaktudást.

A sors kiszámíthatatlan fordulatai az alkotót magát is meglepték. Vígh Tamás - Kossuth-díjas szobrászművész - 80 éves. Ma is büszke rá, hogy Ferenczy Béni tanítványa volt. Művei meghatározóak a magyar és az egyetemes kultúra számára. De most mégis mindent elölről kell kezdenie. A váratlan kihíváshoz lelki és fizikai erőt kell meríteni, hogy megvalósulhasson a rendszerváltás óta megépülő legnagyobb képzőművészeti alkotás, élete legnagyobb köztéri műalkotása. A film miközben bemutatja a művész alkotásait, életpályáját, alkotói hitvallását, a korhoz, a világhoz való viszonyát, közben az adminisztratív akadályok ellenére is lassan megszületik a főalak, Vásárhelyi szobra, amely még nem a teljes emlékmű, de jelentős lépés remény útján, hogy egyszer az is megvalósul.

Sajnos a teljes emlékmű felépítése, a szobrok kőbefaragása, bronzba öntése, helyszíni felszerelése, talán a film második részében lesz egyszer látható.

A film készült: 2003 - 2005
Gyártásvezető: Kecse Nagy Ibolya
Vágó: Mona Péter
Zene: Vukány Görgy
Operatőr: Szepesi Gábor
Író, operatőr, rendező: Dénes Gábor
Gyártó: DEGA FILM STÚDIÓ